PATTERIVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ - PATTERIVERKOSTON TASAPAINOTUS

Mitä tarkoittaa patteriverkoston perussäätö ja patteriverkoston tasapainotus? 

Patteriverkoston perussäätö ja tasapainotus sisältää toimenpiteitä, joilla parannetaan vesikiertoisen patteriverkoston toiminnallisuutta monella tapaa. Patteriverkoston perussäätö ja tasapainotus toimenpiteillä halutaan saattaa lämmitysverkosto siihen kuntoon, että lämmitysverkoston jokainen yksittäinen patteri luovuttaa sille määriteltyyn tilaan juuri oikean lämpötehon. Patteriverkoston perussäätö toimenpiteellä haetaan usein myös energiataloudellisempaa lämmitystä. Patteriverkoston perussäätö toimilla voidaan hyvinkin saavuttaa jopa 10-15% säästöä lämmityskuluista. Perussäädöllä korjataan myös patteriverkoston ääni ongelmia.

Milloin patteriverkoston perussäätö suositellaan toteutettavaksi?

Patteriverkoston perussäätö ja tasapainotus kannattaa suorittaa aina, kun vesikiertoiseen patteriverkostoon uusitaan huonekohtaisten patterien patteriventtiilit ja patteritermostaatit. Patteriverkoston perussäätö tulee kyseeseen myös silloin, kun kiinteistöä muutetaan rakenteellisesti, kiinteistössä suoritetaan ikkunaremontti tai kiinteistöön tehdään laaja julkisivuremontti. Myös patteriverkoston ääni ongelmat kuten suhina tai kohina ohjaa patterverkoston perussäätö ja tasapainotus toimenpiteeseen. 

Patteriverkoston perussäätö on hyvä toteuttaa edellä mainittujen remonttien jälkeen, koska kiinteistön lämmityksen tarve muuttuu kun rakenteita muutetaan tai patteriverkoston ongelmia halutaan korjata. Patteriverkoston perusäätö suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen toteutusajankohtaa. Näin tilaajalle jää riittävästi aikaa urakka tarjousten pyytämiselle ja urakoitsijat ehtivät paremmin vastata tarjouspyyntöihin. Kun suunnittelu on tehty ajoissa, myös asunto osakeyhtiö voi vaikuttaa paremmin patteriverkoston perussäädön ajankohtaan. Yleisesti tiedetään se, että kiinteistön lämmityksen ohjaus ei ole energiataloudellista, jos patteriverkosto ei ole tasapainossa ja lämmitys jakautuu asuntojen välillä epätasaisesti. On hyvä tiedostaa kuitenkin se, että energiankulutukseen suuresti vaikuttava tekijä on sisälämpötila, jonka yksittäinen taloyhtiö tai kiinteistö määrittää. Lämpötila asia on usein mielenkiintoinen keskustelun aihe taloyhtiön arjessa lämmityskaudella. Jollekin asukkaalle sopiva lämpötila on +23, jopa +24 astetta, toiselle asukkaalle riittää +20 astetta sisälämpötilaksi. 

Mitkä asiat huomioidaan patteriverkoston perussäädön yhteydessä?

Patteriverkoston peruussäätö ja tasapainotus -toimenpiteisiin vaikuttavat monet patteriverkoston ominaispiirteet, kuten verkoston laajuus, putkimitoitukset sekä patteriverkoston tyyppi. Nämä seikat vaikuttavat mm. perussäädön toteutukseen ja toimenpiteeseen valittaviin tuotteisiin. Eri kokoiset patterit ja putkistot luovuttavat lämpöä eritavalla ja siksi valittavat komponentit valitaan aina huolellisesti ja tapauskohtaisesti. Patteriverkoston perussäätö toimenpiteellä tähdätään myös mielekkääseen sisälämpötilaan, jolla parannetaan asumismukavuutta esim. asunto osakeyhtiöissä. Patteriverkoston perussäädön ja tasapainotuksen yhteydessä voi tulla tarve muuttaa joskus ongelma-asunnoissa jopa patterien kokoa paremmin lämpöä luovuttaviin patteriin. Usein ns. ongelma asunnot ovat verkoston viimeiset patterit. 

Patteriverkoston perussäätö ja tasapainotus asioissa Teitä auttaa suunnittelu- ja insinööritoimisto AirExet Oy!

Palvelumme: Patteriverkoston perussäätö ja tasapainotus - patteriverkoston optimointi - patteriverkoston ja lämmönjakokeskuksen saneeraus - lämmönjakokeskuksen suunnittelu ja toteutus - kaukolämpölaitteiston kartoitus ja suunnittelu